Sunday, 27 November 2016

Ada Apa Dengan Hobi?

Ada apa dengan HOBI?

Teringat dulu2, bila perkenalkan diri bila masuk company baru orang mesti nak tanya hobi.. masa tu mmg takde specific hobi..masa lapang tgk anime ataupun baca buku je lah.

Tapi bila dah kawen dan beranak pinak ni, tv ke anime ke korea ke x dan dah nak tgk.. dan sekarang dah ada hobi yg lagi best tau- TRAVELLING aka jenjalan.

Setiap tahun akan pasang angan2 nak gi travel ngan suami dan anak2..tak kira lah dalam ke luar negara..makin byk anak makin membuak2 rasa nak gi travel around the world.. lagi2 lah dok dlm group #iReach Travel..terbakor je setiap hari tgk diorg share tempat2 menarik, tips2 travelling, tiket murah 😃

Travelling ni bukan saja2 syok2 gi makan angin tau.. byk membina diri dan family jugak sebenarnya..

Bila hobi travel ngan family, kita belajar cara nak uruskan kewangan keluarga. Mesti nak kena ada saving utk gi travel. Kalau gaji cukup2 makan je kena ada plan nak dpt extra income..saya target bonus shaklee..simpan 10% dari bonus bulanan utk travel..lg gemuk bonus lg byk lah duit utk gi jln2 kan 😁😁

Bukan ibu ayah je yg kena menyimpan..anak2 pun berusaha jugak menabung..abg hakim dah kumpul duit singgit2 blanja sekolah dia cukup dah nak beli tiket masuk Legoland utk kami sekeluarga

Jalan2 ngan family bukan semudah jalan2 ngan geng bujang.. byk persiapan kena buat. Dari situ kita belajar utk buat perancangan awal dan lebih teliti, tak boleh main hentam je pergi. Rancang perjalanan supaya x stress, supaya anak2 happy. Kena bayangkan apa yg akan jadi sepanjang pengembaraan kita tu, sediakan pape yg patut dan mesti ada plan B, plan C.

Orang kata jauh perjalanan luas pemandangan.. selain dari menikmati panorama yg cantik kat negara org, kita dpt blajar budaya yg berbeza, nilai2 yg bgs dari org2 tempatan dan boleh try speaking2 bahasa depa😁. Travelling ni byk membuka mata kitorng utk lebih bersyukur dan dlm masa yg sama kena usaha jadi lebih baik.

Masa travel especially with kids, kita belajar tawakkal dan redha.. sbb tak semua dlm kita punya control dan tak semua berjalan mcm kita rancang. Enjoy every moment of it walaupun adakalanya tersesat, brg hilang, anak2 termuntah dan mcm2 lagi lah.😅

Time travel ke Istanbul 3 thn lepas dan tahun lepas terasa sgt izzah jadi org Islam. Rasa byk sgt lagi kena buat utk kembalikan kegemilangan khalifah macam time Sultan Muhammad Al Fateh.

Next destination InsyaAllah Kundasang, nak menikmati suasana obersee kat negara sendiri..pastu Jepun nak tgk sakura blossom, pastu Korea nak gi Nami Island, then New Zeland, Switzerland dan Iceland nak melihat pemandangan yg MasyaAllah..mcm bayangan syurga kat dunia ni😊😊😊

Dan the list goes on.. Kashmir, Europe, Al- Andalus, Morocco dan hopefully Palestin satu hari nanti 😀

Sekarang jalan2 family kecik kami je..teringin jugak nak bawak mak, umi, ayah dan adik beradik jalan sama2 satu hari ni.. insyaAllah..tiada yg mustahil..


Apa hobi anda? Kalau suka travel mcm saya kat mana tempat impian anda nak pergi?
Jom share ;)


About Hanun Farha Rasdi

A mom to three adorable heroes, insyaAllah will be our Imam Muda(s). A wife to a loving and very supportive husband. Being blessed with all great family and friends around us. A Shaklee Independent Distributor by choice, SID 882031. Dedicated to spread the goodness of Shaklee and promote healthy life.

You Might Also Like

0 comments:

Post a Comment