Saturday, 15 December 2012

Pencarian Tadika Anakanda

Assalamualaikum,

Tahun baru bakal menjelang, mesti ibu bapa yang anak dah masuk 4 tahun sibuk dan berusaha keras untuk mencari dan memilih tadika yang terbaik untuk anak-anak mereka. Dengan bermacam program dan method yang ditawarkan dalam sistem pendidikan awal kanak-kanak dewasa ini, tentunya ibu bapa rambang mata juga tak kurang yang pening kepala mana satu nak pilih untuk si permata hati.

Ooh, memang mencabar tugas ini kerana ia adalah antara satu keputusan yang besar yang harus kita buat dalam fasa kehidupan anak-anak kita. Your truly tak terkecuali.

Abang Hakim @ Muhammad Amirul Hakim will be 5 year old next year even though by birth date he hasn't reach 4 yet (his birthday is on 20th December). The quest began end of October this year as we decided to enroll him to a new kindergarten next year. Yes, currently he is already attending a kindy in Balok, continuation from his nursery. It triggered us to start searching and surveying other kindergarten as since July this year, Abang Hakim was reluctant to go to school almost every day. All sorts of reasons he gave when asked what make him unhappy at current school and ' cat dinding sekolah tak cantik' also included in the list. Then we realized that perhaps, change of environment would be good to him.

Bagi saya, program di tadika sekarang agak bagus, ada sistem yang teratur, menggunakan program smart reader, al furqan, menitik beratkan tentang amalan2 sebagai seorang Muslim dan pemantauan berterusan prestasi anak2 di tadika. Yurannya sangat berpatutan dan masa kerja teacher2nya juga sangat flexible. Kami tak perlu risau kalau terpaksa balik lambat atau terpaksa bekerja di hujung minggu, hatta kalau saya dah suami terpaksa out station pada masa yang sama, Tadika Prisma Bistari Balok ni sedia membantu menjaga anak2 kami dengan baik.

Tapi macam ibunya jugak, anakanda saya ni cepat bosan orangnya, I guess :) hehe. Therefore we think he needs a new place, new environment and new excitement. It's not easy to find a kindy which is at par or event better compared to the one he is attending now. Abang Hakim punya nyanyian hari2 masa dalam kereta, time main2 kat umah and even jalan2 kat shopping mall would be zikir2, doa2 dan alunan selawat. Alhamdulillah.. :) and this morning since both ayah and Abg Hakim bgn lambat dan tak sempat nak ke masjid for Subuh, I watched and guide Abg Hakim to perform his Solat Subuh. Amazingly, dia dah dapat hafal niat utk solat, doa iftitah, bacaan antara 2 sujud dan tahiyyat akhir, doa qunut pun cam dah familiar tapi tak hafal abis. Thanks to all the teachers yang sabar dan tekun mengajar Imam Muda ibu walaupun abg ni susah nak bg tumpuan dalam kelas..Teacher kata asyik lari2 kuar kelas pergi kat office teacher lah, kata nak amek barang dalam beg lah, dan mcm2 lagi.. and he is very good in giving justifications, reasons and excuses - realistic ones..

Having said that, we did detailed survey on the shortlisted kindergartens around Indera Mahkota and Balok. To name a few, kami ada survey PASTI Cengal Lempong, Tadika UIA, Little Caliph & Brainy Bunch Islamic Montessori.

Apa kriteria yang kami ambil berat time survey tadika ni?
-Tadika + Daycare at least sampai 7.00 pm since almost everyday yours truly and hubby kuar office paling awal pun 6pm
-Islamic practices and values is part of the main program
-English medium is a plus point
-Suasana pembelajaran yang ceria dan mengambil kira keadaan dan respond pelajar
-Teachers able to pay adequate attention to our curious, talkative and always full of questions Imam Muda. So teacher and student ratio is important
-Personality dan prisip cikgu yang mengajar juga sangat penting sbb anak kita duduk ngan cikgu almost 12 hours so sikap cikgu sangat mempengaruhi peribadi anakandaku
-Keadaan sekolah yang bersih dan ceria dan ada alat bantu mengajar yang boleh menarik minat Muhammad Amirul Hakim
-And of course the ongkos nya mestilah reasonable

Fikir punya fikir, survey punya survey, akhirnya kami memilih The Little Caliph untuk meneruskan misi mendidik anakanda Muhammad Amirul Hakim utk menjadi seorang Imam Muda dan seorang Mujahid yang bertaqwa dan kental..

Some info on Tadika Muslim Kreatif yang menggunakan The Little Caliph Program:
1. Adopt Islamic - English- Creative pre school program
2. Day care program abis pukul 6.30 ptg and OT is only beza RM 2 jer per hour from Abg Hakim current tadika, which is very reasonable
3. Ada program Qiraati and taekwando!!
4. Teacher student ratio is 1:13. In case kalau diorng terpaksa amek lebih student due to demand from parents, then assistant teacher akan ada for each class with more than 13 students to ensure all students get enought attention. I think this is awesome! :)
5. They emphasize on healty food for the children, even ada guideline on what type of food yang boleh dan tak boleh bawak utk birthday celebration anak2 kita. I'm impressed.
6. Beberapa amalan sunnah juga ditekankan dalam pembelajaran dan amali anak2 setiap hari


InsyaAllah.. mudah-mudahan ini keputusan yang terbaik untuk kami semua.
Future Imam Muda(s).. InsyaAllah
About Hanun Farha Rasdi

A mom to three adorable heroes, insyaAllah will be our Imam Muda(s). A wife to a loving and very supportive husband. Being blessed with all great family and friends around us. A Shaklee Independent Distributor by choice, SID 882031. Dedicated to spread the goodness of Shaklee and promote healthy life.

You Might Also Like

0 comments:

Post a Comment