Wednesday, 15 February 2017

Umat Islam Perlu Proaktif dan Progresif- Teladan Dari Kisah Sahabat

Akaun Bank Saidina Uthman bin Affan

Kisah ni diceritakan oleh mentor saya. Saya share semula supaya ramai dapat manfaat. InsyaAllah.

Tahu tak bahawa akaun bank atas nama Uthman Bin Affan masih wujud hingga ke hari ini?

Ia bermula semasa awal penghijrahan penduduk Islam Mekah ke Madinah. Di madinah ada sebuah perigi yang airnya tak pernah kering. Ada banyak perigi lain tapi perigi2 lain akan kering bila tiba musim kemarau... tapi perigi nan satu tu tak pernah kering.

Perigi tu dimiliki oleh seorang Yahudi. Org Yahudi ni mengambil kesempatan menjual air periginya kepada org2 Madinah. Secara langsung, penduduk Madinah berada dlm keadaan tertekan setiap kali tiba musim kemarau kerana masalah air.

Maka Rasulullah bersabda kepada sahabat2, "Sesiapa yg membeli perigi tersebut & menyumbangkan airnya maka tempatnya di Syurga"

Saidina Uthman adalah bilionaire (bukan acah2 kaya) tapi beliau sgt humble. Senyap2 beliau pi jumpa tuan perigi tu dan offer nak beli periginya.

After so many negotiation, akhirnya orang tu setuju jual SEPARUH periginya kepada Saidina Uthman. Ada yg kata harganya 22k dirham, ada yg kata 100k dirham, tapi pendekata memang mahal tak masuk akal.

Maka dipersertujui mereka berdua tu memiliki perigi tu selang sehari. Masa hari saidina Uthman, dia bagi free water for all. Masa hari lelaki tu, dia kenakan bayaran. Tapi takde siapa pun datang sebab dah dapat free on alternate days. Akhirnya beliau setuju jual semua kepada Saidina Uthman (kat sini jelas bijaknya Saidina Uthman punya strategi dgn beli separuh je dulu dan akhirnya dpt semua).

Kawasan sekitar perigi tu berubah menjadi ladang kurma yang subur. Hasilnya separuh diberi kpd charity & separuh diinvest semula kepada ladang tu. Dan harini bank akaun kepunyaan SaidinaUthman masih berjalan dari hasil ladang tu & diwakafkan sbg hotel berhampiran Masjid Nabawi (tak sure mana satu ni, kena tanya org balik umrah).

Kesimpulannya,

1. Nabi dan para sahabat sgt kaya raya tp diorang hidup dlm keadaan biasa & sederhana walaupun harta berjuta tapi org taktau pun mereka sebenarnya kaya.

2. Dont judge the book by its cover. Buku yang kulitnya koyak rabak tu biasanya ada ilmu bernilai, koyak rabak tu sebab asyik dibelek dibaca 😊

3. Jgn sesekali sandarkan kemalasan kita kepada agama. Jangan peralatkan agama! Agama mana2 pun ajar penganutnya proaktif dan berdikari bukan harap belas ihsan orang.

Jom buka minda dan berazamlah utk jadi orang kaya seperti para sahabat dan para tabien. Ramai sangat ulamak silam yg kaya raya, ada kilang ada ladang tp mereka dok rumah kecik dan nampak mcm org miskin je. Dan ada juga yg duk rumah besar mcm istana namun semua tu takde apa2 pun bg mereka, hanya sekadar rumah. Tak terikat pun dgn dunia.

Kalau nak jadi zuhud, kita kena jadi kaya dulu. Kalau duit pun cukup2 (most of the time tak cukup), tu belum level Zuhud tapi terpaksa.

Jangan takut bila kawan2 kata kejar dunia. Pahala kita bukan terletak pada undian masyarakat 😊 itu akademi Fantasia.


Tertarik sangat dengan hadith ni

“Barangsiapa memberi makan orang lapar, Allah akan memberinya makanan dari buah-buahan syurga. Barangsiapa memberi minuman kepada orang haus, Allah pada hari kiamat nanti akan memberinya minuman syurga yang amat lazat (ar-rahiq al-makhtum), dan barangsiapa memberi pakaian orang yang telanjang, Allah akan memberinya pakaian syurga yang berwarna hijau (khudhr al-jannah).” HR Abu Daud, Tirmizi

Beruntung lah orang yang banyak BERSEDEKAH kan?

Nak bersedekah amat susah, nak2 kalau kita punya HARTA pun cukup2 makan je..

Sebagai Umat Islam kita mesti nak kejar ganjaran bersedekah ni kan? Ada ke yg x nak masuk SYURGA.

Rasanya agama2 lain pun sgt menggalakkan amalan bersedekah ni kan?

Oleh sebab tu jangan sesekali kita berasa selesa dengan apa yg ada utk kita dan keluarga kita. Tak boleh berpeluk tubuh di kala saudara2 kita di Malaysia dan seluruh dunia sgt ramai lagi memerlukan bantuan kita.

Jom kita jadi orang yang proaktif, sentiasa berfikir ke hadapan mcm mana utk memajukan diri dan progresif (sentiasa ada kemajuan) dari segi ilmu, amal dan ekonomi.

Pendek kata kita kena KAYA seperti Saidina Uthman Bin Affan

Kaya hati dan kaya harta supaya dpt kejar syurga yang MAHAL itu. 😊

Untuk yang masih tercari2 peluang untuk menjana mendapat unlimited, jom bersama saya berniaga. Kita berniaga produk yang sudah establish, yang dijamin halal, berkesan dan selamat dengan modal hanya serenda RM80 😉

Hanun Farha
📲 012 950 3142
Ummu Amirul & Amira
Shaklee Business Mentor


About Hanun Farha Rasdi

A mom to three adorable heroes, insyaAllah will be our Imam Muda(s). A wife to a loving and very supportive husband. Being blessed with all great family and friends around us. A Shaklee Independent Distributor by choice, SID 882031. Dedicated to spread the goodness of Shaklee and promote healthy life.

You Might Also Like

0 comments:

Post a Comment