Tuesday, 14 March 2017

ESP DAN DIABETES

KEPENTINGAN ASID AMINO UTK PESAKIT DIABETES

Hari ni saya nak share sikit info pasal diabetes, insulin dan asid amino

Dalam keadaan sihat dan normal, insulin akan dilepaskan bila gula dlm darah kita tinggi. Bila paras gula rendah, pengeluaran hormon insulin di hentikan.

Insulin ni kerja dia tukar gula dlm darah ke tenaga utk sel guna. Dengan cara ni, badan dpt kawal paras gulan dlm darah

Sel badan pesakit diabetes tidak dapat menyerap insulin akibat sel mereka kehilangan sensitiviti terhadap hormon insulin.

Kehilangan sensitiviti terhadap insulin ni menyebabkan gula dalam darah x dpt ditukarkan kepada tenaga yg diperlukan oleh sel. Badan lemah dan gula dlm darah semakin naik. Lama kelamaan keadaan ini ada rosakkan salur darah yg menyebabkan pesakit diabetes terdedah pada risiko sakit jantung atau stroke.

Ada beberapa kajian yg dijalankan menunjukkan bahawa asid amino,  (Arginine) memberi kesan positif terhadap sensitiviti sel terhadap insulin dengan  membantu meningkatkan metabolisma glukosa dalam darah

Oleh itu ia amat baik untuk pesakit diabetes.

Disamping itu, Arginine juga meningkatkan bahan glucagon-like-peptide-1 (GLP-1) dalam usus yang akan membantu mengawal selera makan dan meningkatkan metabolisma glukosa.

Arginine boleh didapati dalam bentuk suplemen yang boleh diambil setiap hari.
Arginine juga amat baik meningkatkan paras Nitric Oxide (NO) yang penting untuk membuka saluran darah arteri dan melancarkan pengaliran darah kita.

Jadinya utk mereka yg ada diabetes, akak sgt syorkan amek ESP.. sebab ESP ni membekalkan kesemua asid amino yg diperlukan oleh badan kita.

ESP ni jugak rendah GI dan juga dari Non GMO soya.

InsyaAllah salah satu ikhtiar yg baik utk kawal gula dlm darah.

012 950 3142
Hanun Farha
Shaklee ConsultantAbout Hanun Farha Rasdi

A mom to three adorable heroes, insyaAllah will be our Imam Muda(s). A wife to a loving and very supportive husband. Being blessed with all great family and friends around us. A Shaklee Independent Distributor by choice, SID 882031. Dedicated to spread the goodness of Shaklee and promote healthy life.

You Might Also Like

0 comments:

Post a Comment